Men det märks ju inte i skolan…?

Ibland behöver man använda sig av något särskilt för att nå fram till andra, för att få dem att förstå. Lina Melander på KAOS-teknik har skapat material och lösningar för att underlätta för personer omkring ett barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF).

Starten för Linas arbete var hennes text om liknelsen med solen:

För de flesta är solen varm och skön och ger energi. De flesta har ett hyfsat bra pigment och klarar exponeringen i solen ganska bra. Det behövs en rejäl stund i mycket stark sol för att de skall bli brända.

En del är väldigt känsliga mot solen. De skadliga strålarna gör dem snabbt brända. Men det märks oftast inte under vistelsen i solen. Det är först senare, när de kommit hem och det gått ett tag, som brännskadan ger sig till känna. Först då kommer rodnaden, svedan, blåsorna och frossan.

För dessa personer är det viktigt att använda sig av solskyddsfaktor. De har inte ett tillräckligt filter själva, utan måste smörja på ett skyddande lager för att förhindra brännskador. Solskyddsfaktorn måste smörjas på innan de ger sig ut i solen, och fyllas på flera gånger under dagen. De behöver ha skugga där de kan ta skydd och inte vistas ute alls under de allra starkaste soltimmarna. Om de har rätt skydd, kan de njuta av solen tillsammans med alla andra – utan att bli brända.

Kaosteknik med Lina
Så börjar berättelsen om lilla Mini och syftar till hur hennes liv ser ut i sociala situationer, oförberedda händelser, hur dofter, ljus, ljud, människor i rörelse, synintryck, kollektiv information, risker, ansvar för saker och tider, normer, ovisshet, prestation, olika regler och förhållningssätt, tidspress, komplexa instruktioner och uppgifter påverkar.

Solskyddsfaktorn heter struktur, planering, kommunikation, tydlighet, flexibilitet, individuell information, individuella instruktioner, visuellt stöd, skriftlig information, hörlurar, utökad tid och enhetligt bemötande. Skuggan är en strategisk placering i klassrummet, möjlighet att gå undan en stund och en förstående vuxen som finns tillgänglig. De allra starkaste soltimmarna är vissa moment som hon kan behöva bli helt befriad ifrån.

Hela berättelsen kan du ladda ner här: Ladda ner solen.pdf

Gå in på Kaosteknik.se och läs mer om teknik och få tips om material för barn och andra.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *