Kylskåpslås

Kylskåpslås för matglada

Vår son som är 10 år älskar mat. Det är ju härligt på sätt och vis eftersom man ofta förknippar matglad = frisk. Dessvärre känner han sällan stopp så måltiderna slutar ofta med besvikelse när vi säger nej till att äta mer. Det här har också lett till att han har en övervikt som vi sakta försöker rätta till.

Trots att han är lite rund är han en mästare på att smyga. Likt en osynlig ninja på uppdrag tar han sig in i köket och i ljudlös slowmotion drar ut besticklådan medan han med den andra armen sträcker sig efter kastrullen med rester efter middagen.

Och med kastrull under ena armen och gaffel i den andra handen smyger han ut lika ljudlöst som han kom in. Ingen märker något förrän det blir så där misstänkt tyst. Då undrar man var han tog vägen. Numera tar vi undan alla eventuella överblivna matrester och lämnar inte ätbart framme.

Häromnatten hittade jag honom sittandes i sin säng och mumsa glass. Jag har ingen aning om detta var en vana för honom att vakna på natten och bli sugen på glass, men jag insåg då att vi måste göra något.

Vi tog kontakt med habiliteringen för att få tips på hur man kan t ex låsa kylskåpet. Vi blev hänvisade till  bostadsanpassningen där vi fick tips om IKEAs multispärr ”Patrull” (59:-/2 st).

”Patrull” multispärr är ett slags lås som kan monteras på de flesta sorters material. Det var lätt att sätta spärren på kylskåpet med den dubbelhäftande tejpen. Viktigt bara att torka av ytan under innan man sätter dit dem. Bandet klipper man av till önskad längd så det är lätt att anpassa beroende på hur det ser ut. Man kan även skruva fast spärren, men jag rekommenderar inte att man borrar i kyl eller frys. Vår kyl och frys har öppningarna mot varandra – vilket fungerade utmärkt. De är båda låsta med samma lås. Vi har satt ett upptill och ett lite längre ner så att det ska hålla säkert.

Alla utom en är för tillfället nöjda med den här lösningen. 🙂

Kylskåpslås

Av Lisa Lidgren, mamma till Hassen 10 år. Hassen har Downs syndrom och älskar hästar, sjunga, skolan, sina syskon och mat. 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *