Jippie! Jag har ADHD

Jippie! Jag har ADHDJippie! Jag har ADHD” är en bok som kan läsas av både barn och vuxna och riktar sig till såväl barn med ADHD som föräldrar och närstående. Boken beskriver ADHD på ett positivt sätt och förutom att man får läsa om Victor innan, under och efter att han fått sin diagnos innehåller boken också fakta om ADHD och vilka diagnoskriterier som finns.

I boken får vi läsa om Victor – en glad, vild och nyfiken kille med överskottsenergi och upptäckarlust och som ropar ”Jag har ADHD” på skolan dagen efter han fått sin diagnos. Victor måste absolut röra på sig hela tiden, han tycker att det gör nästan ont att sitta stilla.

Boken illustrerar med tydliga och färgstarka bilder vad ADHD är och beskriver på ett enkelt sätt vad det innebär att ha ADHD.

Jag vill inte vänta Boken är en av två böcker i Jippieserien och handlar om färgstarka och kreativa barn. Den andra boken handlar om Linnéa som också har svårt att sitta stilla och tycker att det är tråkigt att vänta. Boken börjar med att Linnéas mamma berättar att Linnéa tog jättelång tid på sig att komma ut ur mammas mage men att hon efter alltid haft bråttom. Linnéa behöver också stunder för sig själv, så kallade ”kurragömma-pauser”. Boken ger tips på rörelse- och hjärnpauser.

Författare är Jessica Stigsdotter Axberg som själv har diagnosen ADHD. Jessica tror att ökad förståelse för sin egen diagnos och från utomstående är avgörande för ett bra liv. Jessicas tanke med böckerna är att spegla barnen precis som de är med alla de svagheter och styrkor som ett barn med ADHD kan ha. Hon rekommenderar att man läser böckerna tillsammans, särskilt när en diagnos finns representerad.

”Jag vill att böckerna skall vara avproblematiserande och avdramatisera om det finns diagnoser med i bilden. Det är klart att det är tufft att ha svårigheter och funktionsnedsättningar – men det finns också en person bakom diagnoserna och det är dem jag vill ska synas.” skriver Jessica om Jippieserien.

Boken kan beställas på Bokus eller direkt från Jippieseriens hemsida.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *