Jessica Stigsdotter Axberg gästbloggar på PictureMyLife

Har jag ADHD?

En dag kom min son Victor, då 6 år, hem och frågade
– Mamma, pappa – har jag ADHD?
– Varför tror du det, svarade jag och försökte att inte låta orolig. Jag hade bävat länge för frågan. Tusen tankar for genom huvudet på en och samma gång.
– Isabelle säger att jag har det. Fortsatte han ivrigt.
– Jaså, men vad tror du att ADHD är? frågade jag i en så pedagogisk ton jag förmådde.
– Det är en sådan där som bara säger: Nu nu nu och aldrig ger sig…som pratar högt och aldrig slutar, aldrig ger sig och som får nya idéer hela tiden och…en sån är det väl….rabblade Victor fram med en rasande fart.
– Ja, så kan man vara men det är också väldigt olika från person till person. Vissa är tysta, hörs inte alls och gör allt långsamt medan andra är mer högljudda och har bråttom hela tiden. Det är nästan lika olika som vi är olika som människor.
– Jaha… funderade Victor vidare… och jag kunde se hur han tänkte igenom det jag precis hade sagt.
– En sak är i alla fall säker Victor, om det är så att du har ADHD kan du få ett fantastiskt jobb när du blir stor. De som har ADHD har alltid en särskild begåvning. Man kan vara bäst på att hitta på idéer, rita, skriva böcker, skådespela, sjunga, räkna matematik, tala olika språk eller rita hus och byggnader. Många blir chefer, VD, läkare eller något annat stort. Och man vill antagligen inte ha några strumpor på sig…
– Va? Det är ju precis som jag. Jag vill ju aldrig ha strumpor på mig skrattade Victor högt.
Han satt och funderade ett bra tag. Det gick säkert fem minuter. Sen tittade han på mig, sen på pappa och sa:
– Mamma, pappa…jag hoppas verkligen att jag har ADHD.

Samtalet jag hade bävat för blev fantastiskt. Vi hade inte förberett oss, men det gick bra ändå.

Kom ihåg att barn med ADHD:
Kan vara snabba, smarta och tänka utanför boxen. Det kan innebära:
– att de har en oförmåga att kontrollera sina handlingar.
– att de kan ha svårt att koncentrera sig vid för många intryck.
Är väldigt kärleksfulla, skötsamma och ärliga, i tryggt sällskap och under rätt förutsättningar.
ADHD är alltså inte resultatet av dåligt föräldraskap.

Osynliga handikapp är ju så svåra att se. Hjälp oss att se dem genom att sprida kunskap.

Med vänliga hyperhälsningar
/MrsHyper
Jessica Stigsdotter Axberg

Jessica Stigsdotter Axberg gästbloggar på PictureMyLife

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *