Funkofobi i SAOL 2015

Funkofobi – nytt ord i ordlistan

Igår presenterades Svenska Akademiens ordlista och för första gången har ett ord för fördomar mot personer med funktionsvariationer ett eget ord – funkofobi.

Funkofobi har kommit till efter en mejlkampanj av förbundet Unga rörelsehindrade. Johanna Andersson tycker att ordlistan är en tidsspegel som berättar om Sverige i olika tider – vilka ord som används, vilka fördomar som finns.

Hon tycker också att det är viktigt att vi nu börjar motverka de fördomar som finns mot de som har funktionsvariationer.
– Om inte du och jag gör det, vilka ska då? skriver Johanna i ett mailutskick.

Unga Rörelsehindrades förening har som målsättning att påverka samhället i en riktning som skapar möjlighet till full delaktighet och gemenskap för ungdomar med nedsatt rörelseförmåga. Verksamheten har som mål att genomsyras av ett kontinuerligt mångfaldstänkande och strävar efter att vara inkluderande för alla de som motsvarar målgruppen.

Här kan du lyssna på en intervju med Johanna Andersson från förbundet Unga rörelsehindrade på Sveriges Radio P1.

Funkofobi i SAOL 2015

I GP kan man läsa att så många nya ord i Svenska Akademiens ordlista har man inte sett sedan 1950. Många av de nya orden har kommit in som förslag till SAOL-redaktionen från allmänheten.

Fakta*: SAOL 14

Innehåll: 126 000 ord, 9 000 har strukits, 13 000 har tillkommit.

Nya ord: bloggosfär, budgetstup, e-cigarett, förstelärare, förtidsrösta, kollektomat, landsbygdsminister, myrsteg, regnbågsfamilj, rutavdrag, selfie, skajpa, solsäker, twittra, vobba, överklassafari, hen.

Borttagna ord: alltbehärskande, alu-jobb, amalekit, bandstation, bastionssystem, bejakning, dispaschkostnad, inmalningstvång, lagutskott, muskötkula, planminister, själsart, tingsfrid

Nästa upplaga: beräknas komma om cirka tio år.

*Källa: https://www.gp.se/kulturnoje/1.2685740-saol-14-tjockare-an-nagonsin