Färgstark konstnär prisas

31-åriga André Larzon har målat och tecknat sedan han var en liten kille. Han är beviset på att funktionshinder inte behöver vara just ett hinder för att förverkliga sin dröm. Konstnären André Larzon tar emot Svenska downföreningens UPP-pris på 7 000 kronor den 25 april i Stockholm.

André Larzon, konstnär

© Ann-Christin Larzon

Priset lyfter fram personer som bidrar till att förbättra möjligheterna för personer med Downs syndrom.
– Han har en ton och en personlig stil som går rakt in i hjärtat, säger juryns och Svenska Downföreningens ordförande, Maria Hård af Segerstad Lindhoff.

Konstnärsföräldrarna Arne och Ann-Christin väckte sonens entusiasm för att uttrycka sina känslor med hjälp av pensel och penna på ett mycket tidigt stadium. Då, i mitten av 1980-talet fanns inte så mycket hopp för föräldrar med barn som föddes med Downs syndrom, säger Ann-Christin i en intervju med Göteborgs-Posten. Men det här priset och den uppmärksamhet som Andrés konst fått, gör att vi kan ge andra hopp, säger hon.

Hon beskriver sin son som en harmonisk kille som alltid talar väl om andra. Han älskar sina syskon, syskonbarn, arbetskamrater, handledare, sin ledsagare Jan och alla andra vänner.
– Han älskar också sitt arbete i sin ateljéhörna på den dagliga verksamheten i Partille kommuns verksamhet Kulturstubben, fortsätter hon. Dessutom spelar han teater i sin teatergrupp ”Teater Makalös”.

"Änglarna" av André Larzon

”Änglarna” av André Larzon.

Det är Vuxenskolan som arrangerar teatergruppen under ledning av skådespelaren Christian Fredriksson. Gruppen uppträder en gång om året inför publik och i år ska de medverka i början av juni på Lorensbergs Teater i Göteborg. Det är en galakväll där intäkterna går till olika hjälpprojekt i Tanzania, Rwanda och Sverige, där intellektuellt funktionshindrade barn ska få en möjlighet till skolgång samt utöva musik. Tio grupper medverkar och alla deltagarna har ett intellektuellt funktionshinder.

– Jag känner en stor glädje över UPP-priset, säger André Larzon som är en blyg, eftertänksam och försiktig ung man. Men han slår sig inte till ro med det hedersamma förstapriset. Han avslöjar ett det finns fler projekt på gång; utställningar på Galleri Majnabbes Vårsalong i Göteborg med vernissage den 24 april till 17 maj samt Galleri Porten i Jonsered senare i höst.

André Larzon

© Ann-Christin Larzon

Intresset för att måla och teckna väcktes i föräldrarnas ateljé och han var alltid med vid deras målarkurser på kvällstid för vuxna i hemmet. Och den konstnärliga yrkesbanan började tidigt, redan vid sju års ålder i samband med att han illustrerade boken ”Andrés bok” som hans mamma skrivit texterna till. Efter studierna på fyraårig estetisk linje har han medverkat i åtskilliga samlings- och separatutställningar.

– Min inspiration kommer både från foton och bilder från andra konstnärers verk. Bland annat Matisse, Sigrid Hjertén, van Gogh med flera. Några favoritmotiv har jag inte, allt är lika intressant att måla.

"Olika människor" av André Larzon

”Olika människor” av Andre Larzon

Men man kan ana Sigrid Hjerténs intresse för människan och förhållandet till färgrikedomen som går igen i många av André Larzons verk. Även van Goghs naturbilder med fält och strandmotiv, solrosor och blommande fruktträd känns igen som några av inslagen i Andrés målningar.

Hans teknik är blandad, olja, gouache, akvarell och acryl. Dessutom är han en mycket god tecknare.
– Det finns inget motiv som är svårt att måla, konstaterar André Larzon. Mitt tips till dem som inte kommit igång än är att börja måla. Vågar man inte så händer inget.

Han tycker inte att det är svårt att skiljas från sin konst när tavlorna säljs.
– Det finns ändå så många tavlor på väggarna hemma, säger han glatt.

Något motstånd längs sin konstnärliga bana på grund av sin funktionsnedsättning har han inte märkt. Tvärtom, för några år sedan blev han medlem i Göteborgs Konstnärsklubb som förste medlem med ett intellektuellt funktionshinder. Ett stort och betydelsefullt steg för André.
– Min arbetsdag börjar vid niotiden i min ateljé i kommunens lokaler. När jag kommer hem på eftermiddagen fortsätter jag att teckna. Alla dagar präglas av konstnärligt arbete, både hemma och på jobbet.

André Larzon hemma i ateljen

©Ann-Christin Larzon

I Andrés blogg finns juryns motivering till varför han får priset:

”Konstnären André Larzon tilldelas 2015 års UPP-pris för att han med sin enastående konstnärliga talang är ett levande bevis på att hans funktionsnedsättning inte begränsar honom i hans konstnärskap som blivit både hans passion och yrke. André brinner för sitt bildskapande.
Han har en enastående förmåga när det gäller färg- och bildkomposition. Andrés konst berör på djupet och är fantasifull.

Genom att ägna sig åt det han älskar har André öppnat dörrar för andra och visat att man kan arbeta som konstnär med eller utan Downs syndrom. André är upptagen i Göteborgs konstklubb som första person med funktionsnedsättning.” – UPP-juryn

Av Annica Ahlberg Valdna

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *