Malin Roca Ahlgren, författare till boken "Coolt med ADHD"

Det är coolt med ADHD

PictureMyLife fick en kort telefonintervju med Malin Roca Ahlgren – upphovspersonen till boken ”Coolt med ADHD”.

Malin Roca Ahlgren

© Malin Roca Ahlgren.

Malin är förutom författare också konstnär, språklärare och stolt mamma till två barn. Hon vill skapa konst med ord och meningar, lätta på sitt känslotryck och bidra till att få ut viktiga berättelser.

Hur blev du författare?

– Jag har alltid gillat att skriva, ända sedan jag var liten och skrev sagor. När jag blev äldre så fortsatte jag att skriva, men i en annan form, jag har skrivit noveller och en roman också, svarar Malin.

– Jag hade ett stort behov av att uttrycka mig i skrift. Jag började blogga och märkte att andra gillade det som jag skrev. I samma veva fick jag barn och under åren som följde läste jag mycket böcker för mina barn.

– När min son blev lite äldre och började ställa finurliga frågor märkte jag att jag hade lätt för att svara pedagogiskt. En av frågorna var ”Var ligger utomlands?” och jag tänkte att det här skulle ju kunna bli en bra barnbok! Sagt och gjort, jag skickade in texten till ett förlag och de blev förtjusta och gav ut boken. Därefter följde boken ”När börjar sen?” som också publicerades på samma förlag.

Hur kom det sig att du skrev en bok om ADHD?

– Allt startade när min dotter fick diagnosen ADHD. Jag tycker att böcker är ett bra sätt att få någon att känna igen sig och känna sig mer accepterad. Jag letade efter en bok som skulle kunna hjälpa min dotter i sin diagnos, men hittade ingen. Då tänkte jag att jag skriver en själv!, säger Malin

– Boken är skriven till min dotter och andra som har diagnosen ADHD men också till alla som finns i ens omgivning. Som ett stöd för barn och deras föräldrar, samt lärare i grundskolan.

Om boken ”Coolt med ADHD”

Boken handlar om Alice 11 år. Hon gillar inte att ha ADHD, men hon förstår att det finns fördelar. Boken lyfter fram just dessa fördelar – det är alltså coolt med ADHD.

Coolt med ADHD Ur boken:

”Hon försöker verkligen titta på siffrorna. Försöker att inte lyssna på alla de små små ljuden som ingen annan hör. I hennes huvud är volymen mycket högre än hos alla andra. Det vet hon. För ingen annan hör nåt. De sitter ju oberörda. Som robotar. Hon kan inte vara som dem, även om hon vill. Och hon vill inte att fröken ska bli arg hela tiden.”

Till sommaren kommer det en fortsättning på boken om Alice ”Jag har ADHD”, den tar upp hur man kan vara en förebild för andra och att man inte ska skämmas för sin diagnos.

Boken kan du beställa hos Bokus >>

Vad har du för råd att ge om man får diagnosen ADHD?

– Om man blir diagnosticerad med ADHD eller om en person i ens omgivning får diagnosen så är mitt bästa råd att söka kunskap direkt. Köp litteratur eller låna böcker på biblioteket, säger Malin.

Malin tipsar om Bo Hejlskov, leg psykolog som har skrivit många böcker om barn och ungdomar med beteendeproblematik. Bo rekommenderar en metod som kallas låg-affektivt bemötande, dvs att möta barnen med lugn istället för att bli arg och skälla. Läs mer på Hejlskovs hemsida >>

En annan författare som Malin vill rekommendera är Ross Green, dr i psykologi och forskare i ADHD. Han har bl a tagit upp CPS-modellen – som är ett sätt att träna bemötande. Metoden är mycket effektiv med barn som ofta beskrivs som arga, svåra, trotsiga. Den ger dig strategier och stöd för att hjälpa barn med sociala, emotionella och beteendemässiga problem. Läs mer på Ross Greens hemsida >>

Malin berättar om metoden av Ross Green där man har olika korgar; A, B, C. I de här korgarna lägger man olika bemötande. Korg A är inte förhandlingsbart – den innehåller säkerhetsfrågor och farliga beteenden, ex att man måste ha bälte på sig när man åker bil eller att man inte får slåss. Korg B är förhandlingsbart – här finns beteenden som är viktiga men inte värda ett utbrott, ex här går jag med på att du kan äta middag i soffan, eftersom jag då undviker att du kastar stolar. Korg C innehåller oviktiga beteenden som man helt ska strunta i, beteenden som inte är värda ett utbrott och heller inte viktiga nog att kompromissa om. Korg C hjälper helt enkelt till att undvika att barnet exploderar, ex att inte ha på sig mössan.

Avslutningsvis säger Malin att hon vill att de här barnen inte ska skämmas över sin diagnos, utan istället fokusera på alla de positiva sidor som ADHD medför; initiativtagande, kreativa, påhittiga, snabbtänkta, nytänkande och unika.

Om du vill läsa mer om vad Malin gjort kan du göra det här:
http://www.malinrocaahlgren.com/index.html
http://www.blogg.malinrocaahlgren.com/#home
http://art.malinrocaahlgren.com/#!home

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *