Dante med simstöd

Bra hjälpmedel för att lära sig att simma

PictureMyLife såg ett tips av Veronica Turesson i en Facebookgrupp om en simfena och vi blev nyfikna på hur den fungerade och tog därför kontakt och bad henne berätta mer.

Hej Veronica! Du är mamma till Dante som är åtta år och älskar att simma. Du har hittat ett bra simstöd till din son, vad är det för något?

– Det är en slags simdyna som ser ut som en hajfena och gör att man får samma slags frihet som ett simkunnigt barn, berättar Veronica.

Dante Turesson

Foto: Veronica Turesson

Vad är fördelen med simfenan jämfört med andra simstödsprodukter?

– Fördelen är att den sitter fast och inte kan lossna. Med simfenan kan man hoppa, dyka, simma på rygg och den gör att barnet känner sig trygg i vattnet. Den gör också att man orkar simma lite längre sträckor. När jag hittade Swimfin som den heter så var jag på jakt efter något som skulle få Dante att göra bättre armtag och att lära sig att simma. Med den här så kommer man ner ordentligt i vattnet och blir lite tvingad att använda armarna mer. Vanliga armpuffar lyfter armarna och ger inte samma effekt.

Vad tyckte din son Dante om simfenan?

– Dante bara älskar sin hajfena! Han kan vara med de simmande barnen i sin klass och kan utan vidare simma 150–200 meter. Ingen i hans klass tycker det är konstigt att han använder den, de är vana vid att han kan ha olika hjälpmedel till andra saker. Det som också är fantastiskt är att det har stärkt hans självförtroende. Han tror på sig själv och kan simma längre och längre utan sin hajfena. Personalen i simhallen är imponerade av hans utveckling sedan han började med hajfenan – de har inte sett någon sådan tidigare.

Är det svårt att hitta hjälpmedel? Var letar du någonstans? Hur hittar du inspirerande hjälpmedel?

– Det är svårt att hitta bra hjälpmedel och därför blir man så glad när man väl hittar ett tips. Den här hittade jag i en butik där jag tidigare hade köpt armringar.

– Jag köpte vår Swimfin på Linneashopen.se och jag rekommenderar att har man som vi ett storväxt barn att även köpa till vuxenbanden. Vi har även en solskyddsdräkt under simfenan eftersom Dante är lite känslig i huden och banden kan skava lite, avslutar Veronica.

Swimfin från Linneashopen.se

Swimfin från Linneashopen.se

SwimFin är ett nytt slags simredskap, utprovad och testad för att underlätta när barn ska lära sig simma. Det ingår remmar vid beställning, men man kan behöva köpa till vuxenband om man har ett litet större barn. Till skillnad från armpuffar, flytbrädor, västar och flytkorvar behöver man inte blåsa upp, tömma, lägga till eller avlägsna extra flytstöd. 

SwimFin ger bara det stöd som behövs och ger användaren en känsla av självständighet och alltså uppmuntrar och motiverar. Ju lägre ner din tyngdpunkt är i vattnet du är ju mer stöd kommer SwimFin att ge dig, som tex i fallet med en nybörjare och de små. Ju högre upp du ligger i vattnet ju mindre stöd ger den dig, som tex i fallet med en van simmare. SwimFin anpassar sig efter din simförmåga. 

Tänk på att oavsett ett simhjälpmedels flytförmåga SKA BARN ALLTID ÖVERVAKAS vid och i vatten!